Algemeen
Welkom op de website van
HUISARTSENGROEP de OOSTERPOORT
Huisartsengroep de Oosterpoort is een samenwerkingsverband van vijf huisartsenpraktijken.
Informatie over de afzonderlijke praktijken vindt u op de website van deze praktijken. Klik hieronder op de naam van de praktijk voor toegang tot de website van deze praktijk.
Praktijk Vrenken | Tel. 053-4358620 |
Praktijk Meulemans | Tel. 053-4312266 |
Praktijk Voordijk & Kim | Tel. 053-4354382 |
Praktijk Rinket | Tel. 053-4333892 |
Praktijk Bos | Tel. 053-4358476 |
SPOED
Spoedgevallen
Bel 112 bij een LEVENSBEDREIGENDE SITUATIE!
Voor andere spoedgevallen belt u met het praktijknummer van uw eigen huisarts.
U hoort dan eerst een KEUZEMENU:
TOETS 1 in geval van SPOED: U wordt dan DIRECT doorgeschakeld naar de doktersassistente.
De praktijk heeft dus GEEN apart telefoonnummer voor spoedgevallen.
Huisartsenpraktijken | Telefoonnummers |
Praktijk Voordijk/Kim | 053-4354382 |
Praktijk Rinket | 053-4333892 |
Praktijk Vrenken | 053-4358620 |
Praktijk Meulemans | 053-4312266 |
Praktijk Bos | 053-4358476 |
Afspraak maken
Afspraak maken
De praktijk werkt met een spreekuur volgens afspraak. U kunt op werkdagen tussen 8.00-10.30 uur telefonisch een afspraak maken. Via de website kunnen geen afspraken gemaakt worden.
Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw contact. Ze is daartoe opgeleid en doet dit om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid van uw eventuele klachten. De assistente is (net als de huisarts en praktijkondersteuners) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Meer tijd
Heeft u meerdere klachten of vragen? Geef dit aan bij het maken van de afspraak, we kunnen er rekening mee houden in onze agenda.
Als u een afspraak gemaakt heeft, hoeft u zich niet aan de balie te melden, maar mag u plaats nemen in de wachtkamer van uw huisarts.
Werkwijze balie
Om de bereikbaarheid van de praktijk te verbeteren, is er gekozen voor het werken met één centrale balie, die altijd bemand wordt door minimaal één assistente. De assistente aan de balie richt zich volledig op de patiënten die in de praktijk zijn. Het telefoonverkeer vindt plaats in de nieuwe backoffice.
Als u belt naar uw huisartsenpraktijk tussen 8.00 – 10.30uur, krijgt u de assistente van uw eigen huisarts aan de telefoon. Buiten deze tijd werkt zij ook aan de centrale balie of doet ze haar eigen spreekuur. Als u een afspraak wilt maken, vragen heeft over uw gezondheid of behandeling of als u een uitslag wilt opvragen, mag u voor 10.30uur bellen naar uw eigen assistente.
Aan de centrale balie kunt u geen afspraken maken, maar wel verwijsbrieven of formulieren voor onderzoeken ophalen, als dit voor u klaargelegd is. Ook kunt u bij de balie-assistente terecht voor urinecontrole en algemene vragen over bijvoorbeeld de werkwijze van de praktijk of de route in het pand.
Telefonisch spreekuur
Telefonisch spreekuur / uitslagen
Voor eenvoudige vragen en uitslagen van onderzoeken kunt u gebruik maken van het telefonisch spreekuur.
Als u voor 10.30 uur contact opneemt de assistente, kan zij voor u een telefonisch consult op het spreekuur van uw huisarts plannen.
Huisbezoek
Wanneer het niet mogelijk is om zelf naar de praktijk te komen, kan de huisarts u thuis bezoeken. Bijvoorbeeld omdat u te ziek of (tijdelijk) gehandicapt bent.
Wilt u in verband met de planning voor 10.30 uur een huisbezoek aanvragen? De assistente beoordeelt, samen met de huisarts, of een huisbezoek afgelegd wordt.
In de praktijk zijn de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling beter dan bij u thuis.
Het huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar het spreekuur in de praktijk te komen.
Uiteraard dient u op het afgesproken tijdstip thuis aanwezig te zijn!
Herhaalrecepten
U kunt uw herhaalrecepten 24 uur per dag, 7 dagen per week doorgeven op het vaste praktijknummer van uw huisarts.
U krijgt een keuzemenu te horen. Wanneer u een ‘2’ toetst, wordt u gevraagd om de gegevens die nodig zijn voor het maken van een recept, in te spreken.
Wanneer u ’s ochtends voor 10.00 uur uw herhaalrecept inspreekt, kunt u de medicijnen na twee werkdagen na 15.00 uur bij uw eigen apotheek afhalen.
Medicijnen die u langdurig moet gebruiken zoals bijv. bloedverdunners en medicijnen tegen astma, hartziekten, suikerziekte, hoge bloeddruk etc. kunnen voor maximaal drie maanden worden voorgeschreven. Slaaptabletten en kalmeringsmedicijnen worden slechts voor maximaal één maand voorgeschreven.
Praktijk Voordijk/Kim | 053-4354382 |
Praktijk Rinket | 053-4333892 |
Praktijk Vrenken | 053-4358620 |
Praktijk Meulemans | 053-4312266 |
Praktijk Bos | 053-4358476 |
Openingstijden
De huisartsengroepspraktijk is iedere werkdag geopend van 08:00 tot 17:00 uur.
De praktijk van uw huisarts is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 15.00 uur. Tussen 12.00 – 13.00uur is er lunchpauze en is de praktijk uitsluitend voor spoedgevallen bereikbaar.
Na 15.00 uur wordt gewerkt via een waarneemregeling. Eén van de praktijken uit de waarneemgroep blijft uitsluitend voor dringende zaken bereikbaar tot 17.00 uur. Door te bellen naar de praktijk van uw huisarts, kunt u via het keuzemenu van de praktijk kiezen om doorverbonden te worden naar de praktijk van de waarnemende arts.
NB:
Alle aangesloten huisartsenpraktijken van Huisartsengroep de Oosterpoort vindt u op de 2e etage van gezondheidscentrum Oosterpoort.
De laatste jaren is het aantal medewerkers toegenomen, waardoor op de 2e etage ruimtegebrek is ontstaan. Sinds kort hebben we ook de beschikking over een aantal spreekkamers op de 3e etage.
Voor afspraken bij de praktijkondersteuners (diabetesverpleegkundige, long-verpleegkundige en de POH GGZ) mag u plaatsnemen op de 3e etage. Als u de lift uitkomt, vindt u rechts van u een rij stoelen waarop u plaats mag nemen. U wordt daar vandaan opgehaald door de praktijkondersteuner waarbij u een afspraak heeft.
Mocht u twijfelen over waar u moet zijn voor uw afspraak; informeer dan bij de balie/doktersassistente.
Praktijksluiting
Bij praktijksluiting vanwege vakantie, cursus, na nachtdienst of bij ziekte, kunt u voor dringende zaken die niet kunnen wachten tot de praktijk weer geopend is, bellen met het praktijknummer van uw eigen, afwezige huisarts.
- Luistert u goed naar de gehele ingesproken tekst op het antwoordapparaat van de praktijk. U krijgt een keuzemenu te horen, waarmee u kunt kiezen om doorverbonden te worden met de dienstdoende huisartsenpraktijk.
Avond-, nacht- en weekenddiensten
Voor dringende zaken gedurende de avond, de nacht of tijdens het weekend kunt u contact opnemen met de
Telefoon: 088-555 11 88
De huisartsenpost Enschede is onderdeel van de Spoedpost Huisartsen Twente(SHT).
Afspraken
Houdt bij het maken van een afspraak uw verzekeringsgegevens bij de hand.
Adres huisartsenpost
Beltstraat 70
7512 AA Enschede
Waarneemgroep
Om voldoende kwaliteit en continuïteit van huisartsenzorg voor u mogelijk te maken, werkt huisartsengroep Oosterpoort samen in een waarneemgroep; Huisartsengroep (HAGRO) Oldenzaalsestraat. Concreet betekent dit dat bij afwezigheid van uw eigen huisarts een beperkt aantal andere huisartsen verantwoordelijk is voor de waarneming van uw huisarts.
Bij deze waarneemgroep zijn, naast de huisartsen van de huisartsengroep Oosterpoort, de volgende huisartsen aangesloten:
Dhr. A.J. Davids
Boddenkampsingel 49
7514 AP Enschede
Tel: 053-4354205
Dhr. B.H.F. Sombekke
Bamshoevelaan 32
7523 JJ Enschede
Tel: 053-4359535
Dhr. P. Marinus
Fresiastraat 45/47
7531 VJ Enschede
Tel: 053-4344600
Assistentie in de praktijk
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek.
De huisarts kan u verwijzen naar het spreekuur van de assistente. U kunt zelf ook vragen om een afspraak op haar spreekuur. Belt u hiervoor op werkdagen tussen 8:00 en 10:30 uur.
U kunt bij de assistente terecht voor:
- algemene praktijkinformatie (openingstijden, telefonische bereikbaarheid, bereikbaarheid van de praktijk)
- maken van afspraken
- herhaalrecepten
- het meten van de bloeddruk, inclusief 24-uursmeting
- aanstippen van wratten
- verbinden van wonden
- oren uitspuiten
- hechtingen verwijderen
- zwangerschapstest
- urine onderzoek
- bloedsuikercontrole
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- zwachtelen en tapen
- Doppleronderzoek van bloedvaten, inclusief meten enkel-armindex
- gehooronderzoek
- verstrekken van informatiefolders
Praktijkondersteuning
Naast het normale spreekuur van de huisarts, biedt de huisartsengroepspraktijk speciale spreekuren voor chronische zorg. Uw eigen huisarts kan u, indien nodig en als u dat wenst, verwijzen naar dit spreekuur.
Tijdens deze spreekuren wordt u ontvangen door praktijkondersteunend personeel zoals de Diabetes-, Long- , CVRM-, Ouderenzorgverpleegkundige, de POH-GGZ of de Zorgconsulente Allochtonen. Zij zijn opgeleid en hebben zich bekwaamd in een aantal gebieden binnen de huisartsenzorg.
Hieronder vindt u informatie over de verschillende spreekuren van de praktijkondersteuners/-verpleegkundigen.
- Diabetesverpleegkundige
- Longverpleegkundige COPD
- CVRM-verpleegkundige
- Ouderenzorgverpleegkundige
- Praktijkondersteuners GGZ
Voor afspraken met praktijkondersteuners mag u plaatsnemen in de wachtkamer op de derde verdieping in plaats van op de tweede verdieping. De praktijkondersteuner zal u daar vandaan ophalen voor het consult.
Diabetesverpleegkundige
Diabetes is een chronische ziekte die blijvend zorg, behandeling en aandacht nodig heeft.
Binnen de Huisartsengroep Oosterpoort zijn diabetesverpleegkundigen werkzaam. De diabetesverpleegkundige voert de 3-maandelijkse en jaarlijkse controles uit bij patiënten met diabetes type II (DM2). Daarnaast adviseert ze ten aanzien van medicatiegebruik, zelfmanagement en leefstijl. Ook vervult ze een belangrijke rol bij de coördinatie en organisatie van de periodieke controles door andere zorgverleners, zoals o.a. de diëtiste, de podotherapeut en de oogarts.
De huisarts zal u verwijzen naar het spreekuur van de diabetesverpleegkundige als u diabetes heeft. U kunt via de doktersassistente een afspraak maken.
Longverpleegkundige COPD
COPD is een chronische longziekte die blijvend zorg, behandeling en aandacht nodig heeft, vroeger ook wel “rek uit de longen” genoemd.
Binnen de Huisartsengroep Oosterpoort is een longverpleegkundige werkzaam. Als de huisarts vermoedt dat u COPD heeft, verwijst hij/zij u naar de longverpleegkundige.
Op het longspreekuur komen vooral COPD-patiënten, maar ook patiënten met astma of chronische bronchitis.
Vooraf aan het bezoek op dit spreekuur zult u gevraagd worden een longfunctietest te doen. Met deze test kunnen we zien hoe het met uw longen is. De longverpleegkundige zal tijdens het spreekuur uitleg over de uitslag van de test geven. Ze neemt samen met u uw eventuele klachten door en probeert daar een oplossing voor te vinden, uiteraard in overleg met uw huisarts.
Stoppen met roken, beweging, voeding en andere leefstijlonderwerpen kunnen besproken worden en ze kan u adviseren over het gebruik van beschermende maatregelen als u met schadelijke stoffen werkt.
U krijgt uitleg over medicatie en het juiste gebruik ervan, als u dit nodig heeft.
Als het blijkt dat u COPD heeft, zult u elk jaar een uitnodiging voor een controle op het longspreekuur ontvangen. Deze controles zijn van belang voor blijvende goede zorg voor uw longen.
CVRM-verpleegkundigen
In huisartsengroep de Oosterpoort wordt spreekuur gehouden voor patiënten met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. We noemen dit het CVRM spreekuur (Cardio Vasculair Risico Management).
Onder hart- en vaatziekten verstaan we: hartinfarct, herseninfarct (CVA/TIA), hartkramp (angina pectoris), vaatvernauwing, onder andere in de benen, hartfalen en uitstulping van de aorta (aneurysma).
Onder risicofactoren verstaan we: een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, een verhoogde nuchtere suiker, roken, overgewicht en het voorkomen van hart- en vaatziekten op jonge leeftijd in de familie.
Patiënten die in bekend zijn met hart- en vaatziekten en die niet onder behandeling zijn bij de specialist hiervoor, worden uitgenodigd door de CVRM-praktijkverpleegkundigen of verwezen door de huisarts naar hun spreekuur.
De patiënt wordt gevraag eerst naar het laboratorium te gaan voor bloedonderzoek. Tijdens het spreekuur wordt onder andere de bloeddruk gemeten en het zogeheten risico in kaart gebracht. Met “risico” bedoelen we: het risico op het ontstaan van hart- en vaatziektes. Ook krijgt de patiënt de uitslag van het laboratoriumonderzoek. Als de risico’s in kaart zijn gebracht wordt samen met de patiënt, de huisarts en de praktijkondersteuner een (behandel)plan opgesteld om de risico’s te verkleinen.
Ouderenzorgverpleegkundige
Het aantal ouderen zal de komende jaren sterk toenemen en daarmee ook de zorgvraag. De meeste ouderen hebben steeds meer behoefte aan zorg gericht op kwaliteit van leven: minder belasting, optimaal kunnen functioneren en behoud van zelfredzaamheid. Ouderen willen (of moeten…) zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
De huisarts bekijkt samen met de ouderzorgverpleegkundige de groep ouderen in de leeftijd boven de 75 jaar. Als er een verhoogde kans op kwetsbaarheid bestaat, kan de ouderenzorgverpleegkundige desgewenst een huisbezoek afleggen. Zij besteedt dan naast de medische zorg ook aandacht aan wonen en welzijn. Indien nodig stelt de ouderenzorgverpleegkundige samen met de patiënt en de huisarts een behandelplan op, vaak in samenwerking met andere zorgverleners, zoals een wijkverpleegkundige.
In Huisartsengroep de Oosterpoort zijn twee ouderenzorgverpleegkundige werkzaam.
Praktijkondersteuners GGZ
Binnen de huisartsengroep Oosterpoort zijn praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) en een praktijkondersteuner-jeugd (POH-jeugd) werkzaam.
Voorbeelden van situaties waarbij verwijzing naar de POH-GGZ zinvol kan zijn:
1. Ondersteunen van de huisarts bij vraagverheldering en adviseren over de aard van de klacht, verwijs- en behandelmogelijkheden in de regio; 2. Kortdurende begeleiding of behandeling van patiënten met psychische klachten; 3. Het bieden van begeleiden en ondersteuning ter overbrugging van eventuele wachttijden bij doorverwijzing naar een andere gespecialiseerde vorm van geestelijke gezondheidszorg.U kunt via de doktersassistente een afspraak maken. Voor het eerste contact is een verwijzing van de huisarts nodig.